Depresyona yönelik bu müdahaleler oldukça etkilidir ancak bunları düzenli bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Beyninin seni her zaman bu kadar kötü hissedeceğini düşünerek kandırmasına izin verme! Kolay değil belki de işe yaramayacağını düşünüyorsun ya da ben bunların hepsini zaten biliyorum ama uygulamakta zorluk çekiyorum diyorsun ama her şeye
rağmen umut var ve tedavi edilebilir! Depresyonda olan insanların iyileştiğini, işlevselliklerini yeniden kazandığını ve hayattan daha fazla zevk aldığını gördüm. Sen istersen başarabilirsin!!
Üzüntü ve keder halinin günlük aktiviteleri engelleyecek bir hal alarak, uzun sürmesi ve işlevselliği bozması depresyon belirtisi olabilmektedir.
Depresyondaki bireyler için yataktan çıkmak, dişlerini fırçalamak hatta her gün işe gitmek bile çok zor bir şey gibi gelmektedir yani kısaca günlük işlerini yapmak onlara angarya gibi gelmektedir. Hatta bir şeyler yapmak için enerjim yok lafını onlardan sık sık duymaktayız.
Her kendini üzgün hisseden, umutsuz hisseden depresyonda mı?
Tabi ki hayır! Hepimiz zaman zaman kendimizi üzgün ve hiçbir şey yapmak istemezken buluyoruz ve bu çok olağan bir durum. Burada önemli kısım işlevselliği etkilemesi ve çökkünlük hissi, ilgisizlik, yorgunluk, iştah sorunları, konsantrasyon güçlüğü, değersizlik hissi gibi düşüncelerin en az 5 tanesi son 15 gündür sürüyorsa biz buna majör depresyon diyoruz.
Nasıl aşabiliriz bu depresyonu?
1- Egzersiz Yapmak:
Ya of yataktan kalkmaya halimiz yok, işe/okula gidecek enerjim yok sen bize egzersiz yap, hareket et diyorsun, dediğinizi duyar gibiyim. Yapılan araştırmalarda egzersiz yapmanın depresyondan kurtulmanın yanı sıra depresyondan korumaya da yardımcı olduğu gözlenmiştir. Haftada 1 saat egzersiz yapmak bile depresyonun önlenmesinde ve tedavi edilmesine yardımcı olabilir. Egzersiz yapmak kendinizi daha iyi hissetmek için son derece etkili bir yöntemdir. Egzersiz yaptığınızda vücudunuz dopamin, serotinin gibi maddeler salgılar ve bu da kişinin kendisini daha iyi, enerjik hissetmesine sebep olur. Egzersiz yapmak her gün 10 km koşmak demek değildir. Küçük hedefler koyun kendinize. Mesela asansör kullanmak yerine merdivenlerden inip çıkabilirsiniz, otobüsten bir durak öncesinde inip evinize yürüyebilirsiniz. Bu şekilde küçük küçük hareket ettiğinizde bile kendinizdeki değişimi fark edeceksinizdir. Bunun yanı sıra yapılan araştırmalarda yoga ve meditasyonun da depresyona iyi geldiği gözlemlenmiştir.
2- Öz Bakımı İhmal Etme
Öz bakımımızı ihmal etmek aslında kendimize verdiğimiz bir mesajdır.
Kendinize aynaya her baktığınızda ben depresyondayım mesajını vermek
istemezsiniz, daha iyisini hak ediyorsun mesajı kendimize daha iyi hissettirecektir. Her gün dişlerini fırçala, saçlarını tara, yüzünü yıka, düzenli duş al, temiz ve kırışık olmayan giysiler giy. Evden çıkman gerekmiyorsa bile çık! Markete git, kendinle vakit geçir, kahve iç ya da arkadaşlarınla buluş ama kalk o yataktan!
3- Uykunu Düzenle:
‘’Her şey de bu düzenli uykudan geçiyor’’. Evet çünkü uyuduğumuz sırada belli zamanlarda vücudumuz belli salgılar yaratıyor ve bu salgılar hem fiziksel sağlığımız için hem de psikolojimiz için oldukça önem teşkil etmektedir. Günde en fazla 8 saat uyku bu yüzden gereklidir. Uyku bozuklukları maalesef depresyonda çok sık gözükür. Kişi ya çok az uyur ya da çok fazla uyur. Eğer uykunu problemi yaşıyorsan bir uzmandan yardım alabilirsin.
4- Kendi Çizelgeni Yarat:
Ajanda tutabilirsin, her sabah kalktığında yapacak olduğun şeyleri bir kağıda hangi saatlerde yapacak olduğunu yaz ve her yaptığın şey için yanına bir işaret koy. Programının arasına arkadaşlarınla buluşmayı yaz. 18.00 – 18.30 arası arkadaşlarla buluşmak gibi. O listeye yazdığın her şeyi yapmaya çalış. Yapabilirsin! ‘’E ama ben hep evdeyim öyle saat saat yazacak hiçbir aktivitem yok’’ diyenlerdenseniz de evde neler yaptığınızı planlayın ve araya kitap okuma ya da arkadaşlarla buluşma gibi sosyal aktivitelerin yanı sıra yürüyüş gibi fiziksel aktiviteleri de ekleyin.
5- Terapiye Gidin:
Tüm bu olumsuz duygularla, düşüncelerle baş etmek zor olabilir. Ailenden ve arkadaşlarından da destek alabilirsin tabii ki almalısın da ama terapiye gitmekle aynı şey değil. Terapist depresyonu tedavi eden özel teknikler konusunda eğitim almıştır ve amacı iyileşmenize, yeniden iyi hissetmenize, kendiniz gibi hissetmenize yardımcı olmaktır.