Devletlerin birbirine üstünlük sağlamaya çalıştığı alanlardan biri de savunma sanayilerinde ürettikleri üst düzey teknolojileridir. Bir devlet savunma sanayisinde dışa bağlı olmadan ileri düzey teknolojiye sahip araçları üretebiliyorsa bu ona güç ve bağımsızlık sağlar. Bunu bombalarıyla, radar sistemleriyle, uçaklarıyla, gemileriyle sağlamaktadırlar. Mühendislerinin hayal güçleriyle birlikte yeteneklerini de birleştirip bir çok askeri teknolojik alet tasarlamışlardır.
Bu bilgiyi sizlerle paylaşma sebebim olan yazımda uzun sure gündemden düşmeyen ve halen aktif olarak kullanılan, hayalet uçak olarak bildiğimiz B-2 Spirit’i inceleyeceğiz.
Bu savaş uçaklarının üreticisi Northrop Grumman olup bombardıman amacıyla ABD’ye ait olarak kullanılmaktadır. Mühimmat taşıma kapasitesi çok fazladır. Çok fonksiyonlu ve radara yakalanmayan bir uçak olarak bilinir. Tahmini fiyatı 2 milyar Amerikan doları olmakla birlikte bu değer ile günümüze dek üretilen en pahalı uçaktır.

Aracın fiyatlarının bu kadar yüksek olmasının en önemli sebebi tahmin edeceğiniz üzere radara yakalanmaması için geliştirilen teknolojiye yapılan masraflardır. Uçağın radar sistemlerinde tespit edilmemesi, düşman tarafından fark edilmeden istediği bölgeyi bombalayabilmesi daha önceki herhangi bir uçağın sahip olmadığı bir özelliktir. Ayrıca uçağın tasarımındaki farklılıklar uçağın gövdesi ve kuyruğunun bulunmaması şeklinde olup oldukça dikkat çekmektedir.
Uçağın tespit edilebilirliğinin az olması, yüksek irtifada uçuş sırasında uçağa daha fazla hareket alanı sağlar. Bu durum B-2’nin sensörlerinin daha geniş alanı tespit edip taramasına, böylece de menzil alanının artmasına yol açar.
B-2 Spirit’in savunma sistemleri tarafından takip edilmesini zorlaştıran etkenler arasında akustik, azaltılmış kızılötesi yayınımı, elektromanyetik, etkin görsel ve radar sistemleri yer almaktadır.

B-2’nin çoğu çelikten daha güçlü, alüminyumdan daha hafif ve önemli miktarda radar enerjisini emen bir karbon-grafit kompozit malzemeden yapılır. Geçmişten günümüze uçağın radar emici özelliklerini iyileştirmek ve bakım gereksinimlerini azaltmak için alternatif yüksek frekanslı malzeme ve otomatik malzeme uygulama yöntemleri gibi yenilikler de geliştirildi.
Yüzün üzerinde üretim hedefiyle yola çıkılan projede toplamda yirmi adet uçağın üretimi yapılmıştır. Daha sonra ise bir teknik arızadan dolayı bir uçağın düşmesiyle günümüze yirmi adet uçak ulaşmıştır.
ABD’nin yurt dışına kesinlikle satmayı planlamadığı bir uçak projesi olarak tarihe geçmiştir.
İlk uçuşunu 17 Temmuz 1989’da gerçekleştiren B-2 Spirit, Nisan 1997’de hizmete girmiş ve tam operasyonel yetenek statüsünü Aralık 2003’te kazanmıştır.
Tüm bu teknolojik gelişmeler ışığında diğer ülkeler de bu projeye karşılık olarak önlem alabilmek için çalışmalara başlamıştır. Bu kapsamda yapılan çalışmalar arasında kızılötesi aramanın ve izleme sistemlerinin (IRST) bir çözüm olabileceği savunulmuştur, bu çözümün gerekçesi olarak da uçakların uçuş sırasında sürtünmeyle ısınması olduğu belirtilmiştir.
Ne var ki B-2 Spirit’in proje mühendisleri uçak motorunu gövdenin derinlerine entegre etmesiyle termal görünürlük minimize edilmiş olduğundan bu çözüm yetersiz kalmaktadır.
Uçuş videolarını merak edenler aşağıdaki videoyu izleyebilir, keyifli seyirler.